Skip to main content

Raval

Raval Barcelona is de nieuwste onder de ´oude´ wijken van Barcelona en werd eind 19de eeuw de achterbuurt van de stad. In de Middeleeuwen bood Raval als rand van de stad ruimte voor kloosters, de universiteit en het ziekenhuis. De later vervallen wijk kreeg vanaf eind jaren ´80 een facelift. Met de stimulering door de gemeente van kunstprojecten en de bouw van twee moderne musea (MACBA & CCCB) midden jaren ’90 en de komst van trendy hotels  werd de wijk moderner, hipper en veiliger. Nu is Raval een mix in de breedste zin van het woord. Het is een multiculturele wijk met döner kebab, Chinese massages en telefoonzaakjes, afgewisseld door creatieve (vintage) winkeltjes en trendy restaurants. Creatievelingen, skaters, helers en daklozen bepalen het straatbeeld van Raval.

CCCB is the comtemporary art center of Barcelona with changing exhibitions with a focus on Catalan art and culture. It is situated in Raval

Architectuur in Raval

Van beide kunstcentra die Raval rijk is, is het CCCB met het oog op de tentoonstellingen die worden georganiseerd veruit het interessantst. Nieuwe media als film en fotografie staan er meestal centraal. Het MACBA is gehuisvest in een imposant gebouw van de Amerikaanse architect Richard Meier. In dit museum is de laatste jaren vooral aandacht voor kunstenaars van Catalaanse bodem. Ook het Palau Guëll staat nog net in Raval, in een zijstraatje van de Rambla. En vergeet natuurlijk in de gehele wijk de kleine straatjes niet met soms bijzondere street art.

Het vlakbij gelegen voormalig (armen)ziekenhuis, Antic hospital de la Santa Creu i Sant Pau, met de fijne binnentuin is een bezoekje waard. Gaudí heeft hier zijn laatste dagen doorgebracht na een aanrijding met een tram. Ze zagen de beste man aan voor een zwerver, vandaar dat hij naar het armenziekenhuis werd gebracht in plaats van het in die tijd door Domènech i Montaner ontworpen gelijknamige fonkelnieuwe ziekenhuis in Eixample. Vanwege haar multiculti karakter vind je veel Mexicaanse en Indiase restaurants. Daarnaast vind je in Raval ontzettend veel vegan en vegetarische opties.

Mozaïek Workshop Barcelona (regulier)

Kleine groep van 1 tot 20 personen
Lees hier meer

Mozaïek sieraden workshop Barcelona

Kleine groep van 1 tot 20 personen
Lees hier meer

Mozaïek voor klassen (studenten)

Groepen van 15 personen en meer
Lees hier meer

Boek Nu

Boek nu jouw workshop