Skip to main content

Eixample

Schaakmat Barcelona

Barcelona barstte midden 19de eeuw compleet uit haar voegen. De stad werd steeds welvarender en dus ook voller. Barcelona had, net als andere Europese steden, behoefte aan uitbreiding. De wijk Eixample, letterlijk uitbreiding in het Catalaans, was het antwoord hierop onder leiding van Ildefons Cerdà. Er moest een modern plan komen om zowel de gegoede burgerij als de arbeiders zo functioneel en prettig mogelijk een plaatsje in de stad te geven.

Er werd een blokpatroon ontworpen met de zogenoemde manzanas, appels, vanwege de vorm. De schuine zijkanten waren ontworpen voor  de verkeersveiligheid van de trams. In Cerdà´s utopisch socialistische plannen was veel ruimte voor groen tussen de blokken en binnen in het huizenblok. Mensen zouden hun buren kennen en zouden zich binnen hun muren terug kunnen trekken in een oase van rust midden in de stad. Anno nu is er helaas weinig van deze plannen over. De idyllische binnenpleintjes werden parkeergarages, scholen, publieke zwembaden terwijl het verkeer aan de buitenkant van het blok aan alle kanten langs je raast.

eixample

Catalaans Modernisme

Eixample is nu de wijk waar we de mooiste architectonische voorbeelden binnen het Catalaans Modernisme vinden. Onder meer de beroemde vila’s van Gaudí en Domènech i Montaner in de chique (winkel)straat, de Passeig de Gracia, en natuurlijk als kers op de taart de Sagrada Familia. Je kunt in Eixample baden in luxe in chique hotels, shoppen met een dikke portemonnee en unieke locaties vinden om culinair te genieten. Andere delen van de wijk hebben minder allure. Cerda’s idee van zowel behuizing voor de gegoede burgerij als voor de sociale klasse is nog steeds zichtbaar in de wijk. Op zoek naar Catalaanse hedendaagse kunst in een Modernistisch jasje? Haal je hart op in Espais Volart.

The Panot (flower tile) is a symbol of Barcelona's creative soul to be found everywhere on the pavements throughout the city.

Lekker eten

Tja, waar niet?! Lang de straathoeken met drukke wegen vind je de wat meer ouderwetse eettentjes van Barcelona met gerechten zonder opsmuk. Ga bij een Bar Gallega (Galicische restaurantjes verspreid over de stad) eten voor een lekker portie gamba’s of bacalao kroketjes in tl-sfeerverlichting stijl op plastic gesponserde krukjes voor het authentieke Spanje gevoel. Wat meer eigentijds kan uiteraard ook. Grupo Tragaluz heeft verschillende heerlijke restaurantjes met diverse keukens verspreid over Barcelona. Heerlijke sushi bijvoorbeeld.

tapas Barcelona, good Mediterranean food in Barcelona city

Mozaïek Workshop Barcelona (regulier)

Kleine groep van 1 tot 20 personen
Lees meer hier

Mozaïek sieraden workshop Barcelona

Kleine groep van 1 tot 20 personen
Lees meer hier

Mozaïek voor klassen (studenten)

Groepen van 15 personen en meer
Lees meer hier

Boek Nu

Boek nu jouw workshop